Reflektorfényben az agrárinformatika a Műegyetemen

Reflektorfényben az agrárinformatika a Műegyetemen

A jövő szakembereinek rendeznek klubestet a csúcstechnológia szerepéről az agráriumban

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Távközlési szakosztálya az Agrárinformatikai Klaszterrel közösen klubestet szervez a legújabb infokommunikációs eszközök, fejlesztések mezőgazdasági termelésben való alkalmazásáról. Az eseményen az Amores Robotics, a Szent István Egyetem és a T-Systems Magyarország egy-egy vezetője tart előadásokat, illetve kerekasztal-beszélgetést tapasztalatairól 2015. szeptember 24-én, 18 órai kezdettel.

Az Agrárinformatikai Klaszter egyik kiemelt célja, hogy megszólítsa a jövő fejlesztőit, infokummunikációs szakembereket, annak érdekében, hogy elősegítse az agráriumban zajló technológiai innovációs tevékenység bővülését, a legújabb fejlesztések elterjedését. Illetve a leendő egyetemisták, műszaki felsőoktatási képzésben résztvevők számára kedvet csináljon a terület iránt.

Ennek érdekében a Klaszter a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Távközlési szakosztályával közösen klubestet szervez Csúcstechnológia a búzaföldeken: kitörési lehetőség-e a magyar mezőgazdaság számára az agrárinformatika? címmel.

Az ingyenes eseményre elsősorban a Budapesti Műszaki Egyetem szakembereit, hallgatóit várják a szervezők. A Klubest keretében elsőként három vitaindító előadásra kerül sor, majd az előadók részvételével kötetlenebb kerekasztal-beszélgetés zajlik a hallgatóság bevonásával.

Az esemény előadói, és az előadások témái:

  • Koller István (ügyvezető, Amores Robotics): Komplett UAV technológia fejlesztése - Amores projekt
  • Szabó István (dékán, Szent István Egyetem): A precíziós mezőgazdaság perspektívái
  • Verebély Tibor (stratégiai menedzser, T-Systems): Informatikai integráció az agráriumban

A cél, hogy három különböző szegmens – a kkv és nagyvállalati oldal, illetve az egyetemi laborok - képviselői is be tudjanak számolni arról, hogy hogyan képesek hozzájárulni az agrárinformatikai fejlesztésekhez, illetve milyen megoldásokkal járulnak hozzá a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növeléséhez.

 

Az agrárinformatika kitörési pont lehet

A hasonló rendezvényekre azért van nagy szükség, hogy minél pezsgőbb legyen a szakmai diskurzus az agrárinformatikában rejlő lehetőségekről. Hazánkban már vannak ígéretes fejlesztések – ilyen klubesten is résztvevő Amores Robotics, vagy az egy korábbi bejegyzésünkben már bemutatott AgroSense.

Van még tér azonban a fejlődésre, hiszen tőlünk nyugatra egyes országokban már tömegesen használják az infokommunikációs csúcstechnológiát a mezőgazdasági termelésben.

Ez kulcsfontosságú lenne hazánkban is, hiszen az óriási nemzetközi versenyben kiemelten fontos, hogy az agráriumban a termelés hatékonysága nőjön. Hiszen Magyarország csak így képes felvenni a kesztyűt a GMO módosított termékekkel a világpiacon.

 

A rendezvény időpontja: 2015. szeptember 24. (csütörtök) 18:00-20:00

Helyszín: BME I épület, IB017 (1117, Bp. Magyar tudósok krt. 2.)

 

További információ az eseményről itt érhető el.